1968 – Vallankumouksen vuosi

Uusi näkemys 60-luvun liikkeistä

Viisikymmentä vuotta sitten opiskelijat valtasivat Vanhan ylioppilastalon. Kaikki tuntevat tämän tapahtuman, mutta vähemmän tiedetään vallankumousvuoden 1968 taustoista. Valtausta pohjusti kymmenen vuotta kestänyt uusvasemmistolainen liikehdintä. Kirja kertoo 60-luvun liikkeiden tarinan ja osoittaa tapahtumien kansainväliset taustat haastattelujen ja historiantutkimuksen kautta.

1960-luvulla maailma oli liikkeessä kulttuurisesti ja poliittisesti. Kivettyneet käyttäytymiskaaviot murtuvat, alkuperäinen elämänhimo purskahtaa esiin, kuvaili opiskelijaradikaali Antti Kuusi tunnelmia vuonna 1968. Pääministerinä toimiva Mauno Koivisto ymmärsi liikkeiden viestiä ja pyrki sisällyttämään ne poliittiseen päätöksentekoon.

Mullistusvuosien jälkeen Suomi oli toisenlainen. Kaikki ei kuitenkaan mennyt aivan niin kuin tarinaa nuorista radikaaleista tavataan kertoa. Liikkeisiin vaikuttaneet ajattelijat olivat hahmotelleet radikaalin vasemmiston mahdollisuutta jo 1930-luvulla. 60-luvun toiminta ei ollut siis niinkään sukupolvikapinaa, vaan kyse oli itsetietoisesta poliittisten projektien sarjasta. Se johti mellakoihin, uudenlaisiin mielenosoituksiin ja kulttuurin vapautumiseen.

Ilmestyi lokakuussa 2018.

Esittely S&S:n sivuilla

Kirjailijaesittely

Jiipu Uusitalon tiivistys 1968-luennosta:

HBL: Därför är 1968 unikt men relevant fortfarande – ”Vi kan stå inför en ny omskakning, och vet inte vilken”

Historia jatkuu: Tapahtui vuonna 1968

Ylioppilaslehti: Politiikka on jumittunut, koska meillä ei ole vallankumoushenkeä

HS: Uudessa 1968-kirjassa hehkuu Vanhan vallanneen uusvasemmiston henki: ilo, toiveikkuus ja tekemisen meininki

Kansan Uutiset: Humanismi voittaa, uskovat 60-luvun aktivistit

Arbetarbladet: Ekot från revolutionsåret 1968 – Från Gandhi till Guevara

MTV: Kirja-arvio: Hulluna vuosikymmenenä osoitettiin mieltä ja mellakoitiin toistuvasti – radikaali nuoriso sai hytkynnällään tanssikiellon kumottua… ja paljon muutakin

Työväentutkimus vuosikirja 2019: 1960-luvun liikkeiden jäljillä

Vastaa