Työstäkieltäytyjän käsikirja

Työstäkieltäytyjän käsikirja, 303 sivua, Into 3/2019.

kirjojenkirja.fi

Miksi hyväksymme elämänmuodon, jossa vietetään kahdeksan tuntia päivästä työpaikalla? Mitä kaikkea mielekästä ihmiset tekevät jo nyt palkkatyön ulkopuolella?

Työstäkieltäytyjän käsikirja on moniäänisen kirjoittajajoukon keskustelunavaus, joka ravistelee työtä ja työttömyyttä koskevia uskomuksia. Kirja hahmottelee työstä kieltäytymistä maailmaa muuttavana toimintana. Tavoitteena on löytää tapoja vapautua työttömyyteen liitetystä syyllisyydestä ja häpeästä. Kiistelyt sosiaaliturvan muutoksesta, automatisaatiosta ja työn uusista muodoista osoittavat, että työstä kieltäytymiselle on tilausta.

Työstä kieltäytyminen ei ole mustavalkoinen asia. Sitä eivät tee ainoastaan köyhät tai laiskat, vaan myös esimerkiksi sijoittajat, nomadisielut, taiteilijat, lakkoilevat palkkatyöläiset ja sosiaalisen median tähdet. Se voi olla kieltäytymistä osasta, johon yhteiskunta meidät roolittaa, ja kohtalon ottamista omiin käsiinsä.

Kirjaa on ollut tekemässä joukko journalismin, teatteritaiteen, yhteiskunnallisten liikkeiden sekä kirjallisuuden toimijoita. He ovat Anna Kankila, Eetu Viren, Harry Salmenniemi, Heidi Meriläinen, Joel Kilpi, Johannes Ekholm, Klaus Lumi Maunuksela, Lasse Poser, Mia Haglund ja Pontus Purokuru. Heitä yhdistää halu haastaa työhön liittyviä valtarakenteita. Kirjoittajat ovat osallistuneet alkuvuodesta 2018 perustetun Työstäkieltäytyjäliiton toimintaan.

Inton verkkokauppa



Suomen Kuvalehti: Töiden jälkeen

Mia Haglund: Miksi kieltäytyä työstä ja viettää laiskiaistiistaita?

Kulttuuriloukko: ”Jotakin on tapahtumassa, ja tämä on selkeästi vasta alkua”

Kaupungin lauluja: Anteeksi, pitelisitkö mielipidettäni hetken?

Voima: Työn kulttia purkamassa

Mitä luimme kerran

Yliopisto 7/2019: Työt omiin käsiin

Ruben Stiller: Kommunismin comeback

Antimilitaristi: Työstäkieltäytymisen evankeliumi

Kalle Haatanen: Työstäkieltäytyjän etiikka

Työväentutkimus vuosikirja 2019: Työn kulttia murtamassa